AI-copywriting: bye, bye tekstschrijver?

Kunstmatige Intelligentie is hot. Artificiële Intelligence (AI) kruipt in alle vezels van de samenleving. Zonder het misschien te beseffen maken we er dagelijks gebruik van. Zoek in Google en in een oogwenk verschijnen de beste matches uit miljarden webpagina’s. Maar AI kent tal van andere toepassingen. Zoals de AI-copywriting tools.

Wil je een blogpost publiceren, maar heb je geen tijd om die te schrijven? Misschien biedt een AI-copywritingtool uitkomst. De laatste tijd verschijnen er steeds meer tools die automatisch teksten kunnen genereren.

De meeste van die tools zijn gebaseerd op taalmodel GPT-3 van OpenAI, een onderzoekslab waarvan Elon Musk een van de oprichters is. Zie GPT-3 als een tekstverwerker; maak een zin met enkele steekwoorden, het programma vult automatisch de tekst aan op basis van enorme hoeveelheden tekst die in het model gestopt is. Of vergelijk het met WhatsApp, dat suggesties doet voor het volgende woord dat je intypt.

Tools als Jasper (jasper.ai), CopyAI (copy.ai) en Frase (frase.io) werken op dezelfde wijze. Stop er een zin of enkele woorden in en het programma brouwt er naar gelang een blogpost, advertentie, snippet of bericht voor sociale media van.

 

De afbeelding is een screenprint van de AI-tool Frase. Wat ik in deze tool invoerde was de zoekvraag: ‘Wat is AI?’ Frase genereerde vervolgens de tekst op de afbeelding op basis van de top 20 Google-resultaten van deze zoekvraag. Ook op andere zoekvragen laat het programma op het eerste gezicht aardige tekstresultaten zien. Verder biedt Frase interessante opties voor het vergelijken van teksten die voor de zoekmachine zijn geoptimaliseerd.

Toch lopen de meeste teksten die Frase tevoorschijn tovert (nog) niet gestroomlijnd. De voorlopige conclusie is dat de AI-tools vooral geschikt lijken te zijn om ideeën en om inspiratie op te doen. Of om er een opzet voor een verhaal mee te maken. Maar vooralsnog blijft het schrijven van kwalitatieve content gewoon mensenwerk.