Haal méér uit informatie: pas je leestempo aan

Ook zo gemakkelijk afgeleid tijdens het lezen of bij presentaties? Door je gedachtes, of door mails, telefoons en collega’s? Hoe zorg je ervoor dat je minder afdwaalt?

Het leestempo ligt gemiddeld rond de 200 woorden per minuut. Maar de snelheid waarmee de hersenen informatie kunnen verwerken ligt veel hoger, namelijk tussen 800 en 1400 woorden per minuut. We hebben tijdens het lezen dus veel tijd over om aan andere dingen te denken.

Beter tekstbegrip

Schroef je het leestempo op, dan vermindert de tijd om aan andere zaken te denken. Het gevolg is dat je concentratie stijgt en je daardoor een beter tekstbegrip hebt, waardoor je informatie beter onthoudt.

Natuurlijk gaat het om het vinden van een balans. Lees je te snel, dan begrijpen de hersenen de tekst niet meer. Lees je te langzaam, dan dwaal je af.

In het boek Lezen, weten en niet vergeten geeft neuropsycholoog Mark Tigchelaar allerlei tips voor het bepalen van je juiste leestempo. In totaal komen in het boek acht zogenaamde breinprincipes aan bod om informatie sneller, beter en gemakkelijker te kunnen verwerken.

Lezen, weten en niet vergeten
Mark Tigchelaar
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
ISBN 978 90 00 344321